Keep calm and just breathe
Iedereen heeft wel eens stress, maar voor 25% is de stress te hoog en wordt het problematisch. Dit blijkt uit een enquête van 5000 leden van de socialistische mutualiteiten. Maar wie ervaart nu het meeste stress?
- Mensen met perfectionistische kenmerken ervaren vaker te veel druk of stress.
- Heb je inwonende kinderen? Dan bestaat de kans dat je meer druk of stress ervaart dan mensen zonder kinderen. Vooral wie jonge kinderen heeft tussen 0 en 3 jaar geeft aan vaker stress te hebben.
- Ten slotte speelt de leeftijd een rol. De hoogste stresspiek zien we bij 36- tot 45-jarigen, waarna het stressniveau daalt naarmate men ouder wordt.
Topstrategieën om druk of stress te verlagen
De drie populairste strategieën om stress te verminderen bij de respondenten zijn:
- TV kijken of een boek lezen.
- Lichaamsbeweging zoals lopen of zwemmen.
- Tijd doorbrengen met familie of vrienden.

Er is nog een eenvoudige methode die ervoor zorgt dat je stressniveau daalt: de buikademhaling. Met deze techniek kunnen we even de pauzeknop indrukken. Laten we het proberen!
Let’s do it!
- Probeer je deze techniek voor de eerste keer? Ga dan rustig liggen en ontspan.
- Leg één hand op je buik en één hand op je borst. Adem uit en trek tegelijk je buik in, zodat al de lucht naar buiten wordt geperst.
- Laat daarna onmiddellijk je buikspieren los en adem tegelijk in. De lucht die je nu inademt begeeft zich naar het diepere deel van je longen en doet je buik naar buiten komen.
- Wanneer je terug uitademt, trek je weer jouw buikspieren aan zodat de lucht weer naar buiten komt. Let op: de hand op jouw borstkas mag hierbij niet bewegen. Gebeurt dit wel, dan doe je de borstademhaling en die is veel minder ontspannend.
Wanneer je het principe onder de knie hebt, tel je in gedachten tot drie bij het inademen en tot 6 à 10 bij het uitademen. Het is vooral de zeer trage uitademhaling die het ontspannend effect veroorzaakt.
Naarmate je de buikademhaling herhaalt, kan je ze toepassen in alle omstandigheden om je spanningsniveau te doen dalen. Zo kan je even de pauzeknop indrukken op bijvoorbeeld je werk op je bureaustoel, in je gezinsleven op het toilet… Om jouw energiepeil een boost te geven. Leef nu!
